Co jeść na spływie kajakowym? – oto jest pytanie. Podczas spływu kajakowego intensywny wysiłek powoduje, że szybko głodniejemy. Dodatkowo kąpiele wodne sprzyjają spalaniu kalorii (jak powiadają „woda wyciąga”).
Zanim wyruszymy na szlak warto zastanowić się co będziemy jeść na spływie kajakowym.
Warto sprawdzić, czy musimy zaopatrzyć się w jedzenie przed wyjazdem, czy można zjeść w barze nad rzeką na trasie spływu oraz ile czasu zajmie nam dotarcie do przystani. Jeśli to możliwe sprawdźcie menu w barze, szczególnie jeśli dbacie o zdrowe odżywianie.
Zdrowe przekąski możesz zabrać ze sobą z domu. Zwróćcie uwagę na to, aby zabrać ze sobą produkty, które nie zepsują się w cieple/upale. Na spływie kajakowym sprawdzą się:
- twarde owoce np: jabłko, gruszka, banan – wybieraj owoce, które są jędrne, banany zielone, ponieważ w cieple i słońcu owoce szybko zmiękną, z tego tez powodu unikaj owoców miękkich takich jak maliny, truskawki. Pamiętaj, że słodkie owoce przyciągają owady, zapakuj je w szczelne opakowania
- twarde warzywa np: pomidory, ogórki, papryka
- orzechy – wybierz naturalne, nieosolone, słone będą wzmagały uczucie pragnienia.
- kanapki – pamiętaj, że należy je zjeść w pierwszej kolejności, wędliny przechowywane w słońcu mogą się szybko zepsuć.
Na kilkudniowe spływy warto zabrać kuchenkę turystyczną i naczynia aby przygotować samodzielnie ciepły posiłek. Aby dobrze zjeść na spływie kajakowym kilkudniowym pamiętaj zabrać również zapałki, zapalniczkę lub krzesiwo. Na takim spływie kajakowym sprawdzą się:
- weki – przygotowane najlepiej samodzielnie takie jak np: leczo lub bigos
- konserwy
- pieczywo
- kiełbasa na ognisko
Pamiętaj zawsze jeśli masz wątpliwości czy produkt, który zabrałeś się nie zepsuł – lepiej go nie jedz. Lepiej być głodnym niż ryzykować zatrucie pokarmowe albo niestrawność.